Google Analytics vs Google Analytics 4 GA4 blog

Google Analytics vs Google Analytics 4 (GA4)

data dIE handvatten biedt

Google Analytics, ook wel Universal Analytics genoemd, is de perfecte tool om jouw website te beheren. Door deze te implementeren, kan je zien hoe jouw klant zich op de website beweegt. Waar komen mensen op jouw website binnen, hoe lang zitten ze op de site en hoeveel pagina’s bekijken ze. Wie bekend is met Google Analytics weet dat er een “nieuwe” variant is, genaamd Google Analytics 4 of in de volksmond beter bekend als GA4. Zelfs wie nog niet met Google Analytics werkt, heeft het wellicht al wel gehoord. Belangrijk om te weten is dat Google Analytics op 1 juli 2023 plaats zal maken voor GA4.

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een gratis tool van Google die jou helpt om jouw klant/websitebezoeker beter te begrijpen. Een website bouwen is een ding, maar het is belangrijk om te begrijpen wat jouw doelgroep beweegt en waar zaken beter kunnen. Stel je voor dat klanten direct je site verlaten op het moment dat zij hierop komen of dat zij minimaal 5 minuten nodig hebben om te begrijpen wat jij doet, maar ze al na 30 seconden weg zijn. Niet alleen krijg jij dan niet je boodschap overgebracht, ook vindt Google jouw website minder relevant en heeft dit dus invloed op jouw ranking (positie) op Google. Door analytics toe te passen, krijg je een duidelijk beeld van waar jouw bezoeker vandaan komt, hoe lang iemand een bepaalde pagina bekijkt, of mensen de call to action buttons gebruiken en ook of jouw investeringen in SEO en SEA wel zin hebben.

Wat is Google Analytics 4 (GA4)?

Google Analytics 4 is een nieuwe tool van Google om data te verzamelen. Deze zal 1 juli 2023 de bestaande Google Analytics vervangen. Moet je dan wel nu al GA4 installeren? Hier kunnen wij volmondig ja op zeggen. Waarom? Alle data van Google Analytics is niet over te zetten naar GA4. Dit betekent dus dat je van scratch begint. Ons advies is om beide versies van Analytics te installeren en deze simultaan te gebruiken. Door dit te doen, leer je werken met GA4 wat Google Analytics gaat vervangen, én kan je data verzamelen om relevante rapporten te draaien in de toekomst.

 Hier is een voorproefje van wat er nieuw is met Google Analytics 4.

  • De kern van GA4 is machine learning. Hierdoor levert het niet alleen betrouwbare rapporten maar kan het ook voorspellende analyses maken.
  • Het verzamelt gegevens van websites en apps met behulp van ingelogde gegevens, wat leidt tot een beter begrip van de klantervaring via verschillende kanalen.
  • Het geeft prioriteit aan de privacy van de klant en werkt met of zonder cookies.
  • Het zal op gebeurtenissen gebaseerd zijn in plaats van op sessies gebaseerde gegevens.
  • Het bevat verbeterde metingen van gebruikersacties, zoals downloads, videoweergaven, scrollen, zoeken op de site, uitgaande klikken en paginaweergaven, minus updates van websitetags.

Hierboven zijn puur richtlijnen geformuleerd. Als je webteksten wilt schrijven met vele honderden woorden dan is dit ook toegestaan. Als je het maar overzichtelijk houdt en schrijft voor je doelgroep zonder dat de boodschap verloren gaat.

Google analytics en/of GA4 installeren?

Kan jij niet wachten om met Google Analytics aan de slag te gaan? Als je het nog niet gebruikt, heb je twee opties. Je gaat voor een uitgebreide Google Analytics en daarnaast Google Analytics 4 of je gebruikt alleen Google Analytics 4. Hier is geen goed of fout. Het voordeel van beide, is dat je bij het origineel meer data kan verkrijgen en daarnaast ook leert omgaan met GA4. Het voordeel van alleen GA4, is dat je niet anders kent en er daardoor beter mee kan werken. Dit laatste is het meest logische voor een goede start met Analytics. Hoe je het ook went of keert, GA4 gaat er komen en Universal Analytics gaat verdwijnen. 

Koppel Google Analytics met Wordpress of andere sites met behulp van een plugin. Start hier vandaag nog mee en gebruik, hoe kan het ook anders, Google als hulpbron bij het installeren ervan. Deze handige link helpt de starter in jou goed op weg. Ben jij al bekend met Analytics en draait dit al op je site? Ontdek dan via deze link hoe je de nieuwe variant moet installeren.

Hulp nodig bij het verbeteren van jouw site?

Google Analytics (4) is dus een prachtige tool om jouw website en de gebruikers ervan beter te leren kennen. Er komt zoveel data binnen, maar wat doet deze data nu eigenlijk en hoe heb je hier invloed op? Bij Creative Boys Club kunnen wij jou helpen om de data te lezen en deze voor jou te laten werken. Soms kunnen kleine tweaks in een landingspagina al volstaan om de beleving van jouw doelgroep te optimaliseren. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een beter vindbare en converterende website.

/WE LAUNCH BRANDS
SAMENWERKEN? NEEM DAN CONTACT MET ONS OP

©2022 Creative Boys Club

ADRES

Professor Snijdersstraat 2
2628 RA Delft
+31(0)85 4013 793
hello@creativeboysclub.nl

SOCIAL