Social media is een van de mooiste tools die niet alleen gratis is, maar ook zorgt voor een band met jouw doelgroep. Zelfs wanneer deze even niet van jouw product of dienst gebruik kunnen maken. Zichtbaar blijven is belangrijk en Instagram gaat jou hierbij helpen!
In tijden van crisis, is het voor veel ondernemers aanpoten. Marketing is vaak een van de dingen waarop wordt bezuinigd. Marketing is echter belangrijk en in tijden van crisis misschien nog wel belangrijker dan ooit. Lees hiervoor ook het blog: Waarom marketing moet blijven gaan. Social media is een van de mooiste tools die niet alleen gratis is, maar ook zorgt voor een band met jouw doelgroep. Zelfs wanneer deze even niet van jouw product of dienst gebruik kunnen maken. Zichtbaar blijven is belangrijk en Instagram gaat jou hierbij helpen!
Instagram, ig voor intimi, is zoveel meer dan alleen wat foto’s plaatsen met een leuk tekstje en wat hashtags. Het is het creëren van je eigen (gratis) online community zonder dat je hier een website voor hoeft te bouwen. Het grote voordeel van Instagram is dat je er dagelijks mee bezig kunt zijn, maar het toch niet veel tijd hoeft te kosten. Je leert je doelgroep kennen en ontdekt gaandeweg waar zij in geïnteresseerd zijn. Door consistent te posten, ontdek je patronen in wat mensen leuk vinden. Hieruit kunnen nieuwe producten voortvloeien, nieuwe doelgroepen voor bepaalde productgroepen ontstaan of afzetmarkten waar je nooit aan had gedacht of zelfs van had durven dromen.
Al snel is iemand geneigd om te zeggen, joh dat is niets voor mij dat Instagram. Ons antwoord hierop is waarom zou je een gratis marketingtool als deze onbenut laten? De vraag die je jezelf beter kan stellen is: wat verkoop ik en wat wil ik uitstralen naar de buitenwereld toe? Probeer deze vragen niet zwart-wit te beantwoorden. Maar denk er eens wat dieper over na. Sta er gerust een paar kopjes koffie bij stil. Want als je hier echt even bij stilstaat en hier creatief mee omgaat, zal je merken dat de mogelijkheden veelal onbeperkt zijn. We moeten bekennen dat het beheren van een Instagrampagina creativiteit vergt en het je soms dwingt om uit je comfortzone te stappen. Instagram heeft echter gewoon als voordeel dat het versterkend werkt voor jouw product of dienst. Zo zorg je er online voor dat bezoekers naar je site worden geleid, vrijwillig of betaald, en zorg je er offline voor dat, middels locatie delen, mensen je winkel weten te vinden.
Belangrijk: analyseer posts en hashtags en ontdek wat werkt en blijf consistent met wat je post. Belangrijkste boven alles, laat het niet versloffen! Laat het koppie niet hangen als je posts niet direct succesvol zijn. Hou vol en jouw doelgroep zal je vinden!
Zoals hierboven beschreven, moet je om Instagram te laten groeien, consistent blijven in wat je post en analyseren (lees: patronen ontdekken) van hetgeen dat je post. Maar wat post je dan? Een vraag die je alleen kan beantwoorden wanneer je weet wie je doelgroep is en wat ze leuk vinden. Manieren om hierachter te komen zijn bijvoorbeeld door:
Ook kan je kijken naar je reeds bestaande social kanalen of Google Analytics. Mocht je dit laatste nog niet hebben, dan wordt het de hoogste tijd dat je je hier in gaat verdiepen.
Zodra je je doelgroep in kaart hebt gebracht, kan je gaan bepalen wat je wilt posten. Instagram wordt steeds zakelijker en net als Facebook kan je op dit platform ook adverteren. In dure tijden van de coronacrisis benader ik Instagram vanuit “free-publicity” perspectief en zal niet verder ingaan op Instagram Ads. Wanneer je post, houd je altijd je doelgroep in je achterhoofd. Hij of zij is waar je het voor doet en die je uiteindelijk wil toe laten treden tot jouw community én in een later stadium wil laten converteren op jouw website of in je winkel. Start rustig en behandel Instagram dus niet als een webshop! Wanneer je een fysiek product verkoopt, laat dan niet het commerciële van je Instagram afdruipen. #Dopper is in mijn optiek een schitterend voorbeeld van een fysiek product verkopen, maar daarnaast ook een community opbouwen. Een gevoel. Een verhaal. Een boodschap. Probeer dus altijd te zoeken naar datgene dat jij wilt uitdragen met je bedrijf én iets is waar jouw doelgroep zich mee kan/wil identificeren.
Verkoop je bijvoorbeeld fysieke producten die je gebruikt in combinatie met wijn, zorg dan voor beleving en straal bijvoorbeeld uit dat je mensen ziet genieten van wijn in plaats van een pompje om wijn te bewaren. Tuurlijk moet je die ook laten zien, maar dan wel in een mooie setting waar iemand die gebruikt. En dat kan mensen! Je hebt echt wel een kennis met een prachtige keuken of eettafel waar je dit kan schieten. Zelfs nu met Corona kanje dit creatief opvangen met 1,5 meter afstand. Iemand die in de keuken een fles wijn vacuüm trekt en op de voorgrond iemand die wijn drinkt. Maak het speels en herkenbaar. Remember, Instagram foto’s zijn klein en een filtertje doet wonderen. Pas wel op met dat laatste, want fanatieke Instagrammers zijn ‘picky’, dus overdrijf niet of in ieder geval niet te vaak.
Belangrijk: je doelgroep kan je vormgeven in een of meerdere persona’s. Door “visueel” te maken wie je doelgroep is, kan je je Instagram posts hier beter op afstemmen. Maar het kan je ook helpen bij het bedenken van nieuwe producten, het gericht schrijven van je webteksten en bij de vormgeving van al je marketing tools.
De titel zegt het al, zorg voor de juiste hashtags zodat mensen jouw post sneller kunnen vinden. Let bij het kiezen van je hashtags wel op het aantal keren dat deze wordt gebruikt. Geleerden beweren dat je het beste resultaat hebt wanneer je hashtags gebruikt die maximaal 300.000 keer gebruikt zijn. Dat is veel en ga je hierboven, dan is de kans groter dat je ondergesneeuwd zult raken onder de vele andere posts die worden geplaatst met die bewuste hashtag. Dit gaat gaandeweg verschuiven, omdat het Instagram blijft groeien in populariteit.
Maximaal aantal hashtags is 30 alleen Instagram geeft aan dat deze allemaal gebruiken niet per sé van meerwaarde is. Sterker nog, zij geven zelf aan dat 5 à 6 het beste is. Belangrijk is dus dat hoe gerichter jouw hashtags zijn, hoe groter de kans is op engagement. Gebruik je Engelse woorden waar wij in Nederland geen andere benaming voor hebben? Wees er dan van bewust dat die hashtags soms wel miljoenen keren worden gebruikt. Je richten op een niche levert je vaak een veel waardevollere groep van volgers op. Zorg dus voor minimaal vijf echt gerichte hashtags die jou dichter bij jouw doelgroep brengen.
Leuk voor degene met een fysieke winkel is dat je, naast je locatie delen, ook gebruik kan maken van lokale tags die je likes en volgers op kan leveren. Een winkelier in Delft kan bijvoorbeeld meeliften op #delft #delftbinnenstad #delftcity #gemeentedelft enz. enz.
Een simpele maar effectieve manier van betrokkenheid creëren, is de toepassing van contests binnen jouw doelgroep. Ik zeg bewust doelgroep, want het gemiddelde huishoudbeurspubliek (don’t get me wrong) doet aan iedere vorm van contest mee en de kans is aanwezig dat dit niet jouw doelgroep is. Geef producten of diensten weg die mensen kunnen reviewen op hun kanalen en zorg dat jouw account wordt getagd in deze review. Zo creëer je laagdrempelig awareness en is de kans groot dat je mensen aantrekt die zich met jouw merk kunnen identificeren, aangezien die persoon die zij volgen dit ook “doet”.
Ditzelfde kan je ook doen met influencer marketing. Let wel, als je veel bekende hebt in je kennissenkring, is dit een stuk goedkoper! Instagram accounts met duizenden volgers vragen veelal geld voor een post over jouw product of dienst. Voor goede doelen ligt hier veelal een mogelijkheid, daar zij in kunnen spelen op de emotie van de Instagrammer. Heb je een influencer eenmaal zover om jouw bedrijf te promoten, dan heb je kans dat het hard kan gaan met jouw account. Belangrijk is wel dat je iemand kiest die volledig past in hetgeen dat jij wilt uitstralen en niet omdat deze zoveel volgers heeft. Iemand die zijn geld verdient als health coach, heeft (nagenoeg) niks van doen met jouw bierbrouwerij.
Tag mensen of merken zodra je hier de kans voor hebt. Verdien jij je geld met gezonde maaltijden voor sporters, dan maak je vaak wellicht smoothies met fruit. Je kan dan een merk erin taggen. Zo heb je tevens de kans dat het merk jou gaat volgen. Ben jij nu die fitboy die vijf keer per week in de sportschool is en loopt Rico Verhoeven hier ook rond? Een selfie met deze Mr. Hollywood in spé en hem erin taggen, levert je zo weer volgers op. Het zijn niet de mooiste manieren om (zuivere) volgers te krijgen, maar het is er zeker een.
Relatief simpel om te doen en een stimulans van jewelste voor jouw account, is het gebruik van video’s. Mensen die over hun tijdlijn scrollen of zoeken naar interessante posts, zijn sneller aangetrokken door een video dan door een afbeelding. Instagram heeft ook de feature dat een video direct wordt afgespeeld. Zorg er wel voor dat je korte video’s maakt die de aandacht trekken, even vasthouden en dan zorgen voor betrokkenheid. Dit laatste kan je bijvoorbeeld doen in de vorm van verwijzing naar je site of Instagrampagina. “Volg onze pagina voor meer tips & tricks over hoe jij gezonder kunt leven.” Tekst in beeld kan soms sneller doen begrijpen waar een video over gaat; puur een suggestie. Video’s zijn zowel inzetbaar als Instagram Stories als igtv bij langere video’s. Lange video’s zijn zeker interessant wanneer je het verhaal om je product wilt uitbeelden of bijvoorbeeld workouts wil laten zien.
Jouw foto’s scoren goed en mensen beginnen je te volgen. In hun tijdlijn komt jouw foto voorbij en ze zijn er helemaal verliefd op. Wat was ook alweer het doel van jouw Instagramaccount? In eerste instantie een community om je bedrijf heen bouwen, maar uiteindelijk verkoop genereren om de schoorsteen te laten roken. Terug naar die volger die jouw foto voorbij ziet komen. Deze leest de korte tekst en ziet staan: bekijk de link in bio. Dit heeft twee redenen: een is om je volger naar je pagina te laten gaan en zo al je posts te kunnen zien en twee omdat je ze vanaf je eigen Instagrampagina wel naar je website kan laten gaan. Als je dit goed wilt aanpakken, laat je je volgers terechtkomen op een landingspagina waar alle artikelen staan en dus ook degene die zij interessant vonden.
En nu andersom. Jouw site is veelal hetzelfde en af en toe pas je een foto aan in verband met het seizoen. Vrij statisch en er gebeurt niet veel. Een Instagram feed op je website is de oplossing. Doordat jij jouw Instagram up-to-date houdt, (ja toch?) zorg je ervoor dat er iedere week iets verandert op je website. Daarnaast trek je mensen hiermee ook naar je Instagrampagina. Als diegene dan wat heeft gekocht, heb je direct een waardig ambassadeur tussen je volgers.
Het klinkt zo simpel, maar het wordt zo vaak niet goed toegepast. Een Twitteraccount met het oude logo, een Facebookaccount waar niemand van af wist. Als je het doet, doe het dan goed. Gebruik jij als Facebookpagina facebook.com/zorgheld, zorg er dan ook voor dat dit voor al je andere social kanalen wordt gebruikt. Wanneer je dit niet goed op de rit hebt, heb je geen uniformiteit en verklein je het gemak op herkenbaarheid/vindbaarheid. Neem hier de tijd voor en maak een weloverwogen besluit.
Instagram stappenplan in de praktijk
Hierboven staat alles uitgebreid beschreven, maar uiteindelijk komt het neer op de onderstaande vier stappen.
Hoe je de stappen neemt en hoelang je erover doet om resultaat te zien, doet er niet toe. Tenzij je analyses zeggen dat je er echt niet voor gemaakt bent, maar ook dan is er vast iemand in je buurt die dit voor je kan doen. En als je dan resultaat begint te zien, dat is het moment dat je het onder de knie krijgt en je kan gaan bouwen aan je online community.
Of wij de meerwaarde inzien van Instagram? Zeker! Door relatief weinig inspanningen, kan je een groot publiek bereiken. Zowel binnen Nederland als daarbuiten, wanneer jouw bedrijf die ambities heeft. Dat is het mooie van de online wereld, iedereen is binnen handbereik. Door Instagram toe te passen, leer je zoveel over wat jouw klanten beweegt, maar ook wat jouw concurrenten doen en waar voor jou de kansen liggen. Het is echt niet langer wat plaatjes posten en wat hashtags (altijd 30 stuks!) bij elkaar schrapen. Het is een fundamentele marketingtool geworden die in eerste instantie zorgt voor een boost in je branding en uiteindelijk zorgt voor conversies en tevens ‘top of mind’ zijn en blijven. Lees ook het artikel: Waarom social media gebruiken.
Instagram heeft nog zoveel meer te bieden qua mogelijkheden, maar met dit artikel kan je de eerste voorzichtige stap zetten. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen of wil je jouw idee aan ons voorleggen? Wij zijn altijd bereid om (vrijblijvend) met je mee te denken.
©2022 Creative Boys Club