Het is bijna onvoorstelbaar voor ons geworden. Een wereld zonder social media. Iedere dag zit men soms meerdere uren met zijn of haar neus in de telefoon gevangen. Even je timeline op Facebook checken, nog even langs Instagram Stories en misschien heeft je nichtje nog wel een leuk TikTok video online gezet. Wij spreken vaak nog met bedrijven die aangeven dat social media niets voor hen is. Eigenlijk is het wel gek dat een bedrijf geen tijd wil investeren in iets dat hem geen geld kost. Tijd is geld, maar door social media slim in te zetten, zorg jij ervoor dat die “verloren” tijd jou geld oplevert. Dan is tijd alsnog geld, maar dan in positieve zin. Social media is laagdrempelig en een middel om je doelgroep pas echt goed te leren kennen. In dit artikel zoomen we in op social media en met name de twee grootste social media Facebook en Instagram.
Facebook en Instagram hebben dezelfde eigenaar. Toen Instagram aan een opmars bezig was, vond Marck Zuckerburg het in 2012 tijd om Instagram te kopen. Zo kon hij de sterke positie van Facebook behouden en verder bouwen aan het succes van deze twee platforms. Waar je bij Facebook op kan vallen met zowel beeld als tekst, draait het bij Instagram (vrijwel) alleen maar om foto’s en video’s. Bij Instagram (lees het artikel over zakelijk instagrammen) heb je ook nog eens de optie om extra op te vallen middels hashtags, iets dat bij Facebook nooit van de grond is gekomen.
Hoe komt het dan dat ik veel hashtags zie op Facebook? Dit komt voornamelijk doordat men vanuit Instagram post en automatisch plaatst op Facebook. Sommige zeggen dat de wat oudere doelgroep zich op Facebook bevindt en de jongeren meer op Instagram. Voor sommige bedrijven kan dit kloppen, maar hier zal je zelf achter moeten komen. Doordat het een en dezelfde eigenaar is, heb je dus zoals gezegd de mogelijkheid om je berichten van Facebook automatisch te delen op Instagram en andersom. Pfieuw! Dat scheelt je alvast weer tijd.
Om deze vraag te beantwoorden, moet je voor jezelf nagaan wie je doelgroep is. Ligt jouw focus op vrouwen van 35+ die met een sportattribuut kunnen werken aan hun lichamelijke gezondheid, dan kan je wegblijven van zakelijke social media als Linkedin en ook minder geschikte social media als TikTok. Moet ik die twee dan helemaal vergeten? Eigenlijk wel wanneer je wilt starten met social media. Het hebben van verschillende social media zorgt er vaak voor dat deze pagina’s in verval raken, omdat meer pagina’s meer werk betekent. En wij zeggen altijd dat social media een afspiegeling is van je bedrijf. Social in verval, betekent als bedrijf niet de juiste discipline. Bezint eer gij begint!
Enfin, we weten wat we moeten “vergeten”, maar waar moeten we dan op inzetten? Wanneer we bij de bovengenoemde doelgroep blijven, is het meest laagdrempelige platform Facebook. En omdat Instagram ook van Facebook is, pakken we die gelijk mee. Ondanks Facebook zo nu en dan negatief in het nieuws is, is het aantal gebruikers in 2020 weer licht gestegen. In percentage, want in aantallen is dit enorm. Je kan dus gerust stellen dat Facebook nog steeds een platform is om op in te zetten.
Hier kunnen wij alleen maar ja op zeggen. Het kan een middel zijn om je doelgroep te bereiken en een middel om te weten wat er leeft onder je doelgroep. Zo kan je Facebook bijvoorbeeld inzetten als klantenservice en Instagram als graadmeter van wat men vindt van je product. Lees ook het artikel: Instagram voor bedrijven. Door de inzet van social media, leer je jouw doelgroep beter kennen en weet je wat hen beweegt. Zo kan je tot nieuwe diensten komen of je huidige optimaliseren. Je investeert dus ook indirect in de toekomst van je bedrijf.
Gebruik social media vooral in tijden van crisis. Lees ook het artikel: Waarom marketing moet blijven gaan. Naast dat de situatie er in slechtere tijden beter voor leent ivm (noodgedwongen) meer tijd, sta je enorm dicht bij je doelgroep bij social media. Die bewuste doelgroep moet je dan wel eerst voor jezelf inzichtelijk hebben. Niet alleen biedt social media meerwaarde voor jou en je klanten, het biedt ook meerwaarde voor jou en je concurrenten. Hoe presteren zij op social media? Welke social media zetten zij in? Wat plaatsen zij op social media? Door hier bewust van te zijn, weet je ook beter wat je zelf kunt doen en waar eventueel jouw usp of niche ligt. Benader alles vanuit de purpose van jouw bedrijf en het verhaal dat je wilt vertellen.
In je marketingstrategie is het belangrijk dat social media wordt opgenomen. Social media is namelijk het beste en meest directe contact wat je kan hebben met jouw doelgroep. Wanneer je dingen ‘post’, zie je hoeveel mensen het interessant vinden, de leeftijd waarin zij zich bevinden en hun interesses. Het leuke hiervan is dat je dit naast je doelgroep kan leggen. Zo kan je aanvullingen zien of verschuivingen in de doelgroep die jij bedient/denkt te bedienen. Ook kan je hier jouw social ads weer op aanpassen. Adverteren op social media is relatief eenvoudig en hoeft niet veel te kosten. Door je doelgroep specifieker in kaart te hebben gebracht, zorg je ervoor dat iedere euro goed wordt besteed.
Naast advertenties op social media is daar ook nog Adwords van Google. Adwords wordt enorm veel gebruikt en kan, eenmaal goed ingericht, zorgen voor veel interactie naar je website. Door het gebruik van social media, kan je Adwords beter inrichten en zoekwoorden en doelgroepen uitsluiten. Erg waardevol voor een succesvolle marketingstrategie en een efficiënte manier om met een budget te werken.
Wanneer je een website of fysieke locatie hebt, is social media een middel om mensen over de drempel te helpen. Ongemerkt komen ze met jouw bedrijf in aanraking en worden ze getriggerd om jou te volgen en uiteindelijk misschien wel tot aankoop over te gaan. Door veelvuldig op een positieve manier met jouw product of dienst te worden geconfronteerd, creëer je awareness zonder dat daar veel geld mee gemoeid is.
©2022 Creative Boys Club