De winkelstraat heeft te lijden onder de webshops; zeggen ze. Je moet er creatief mee omgaan of all-in meegaan. Maar ook webshops zelf komen onder druk te staan wanneer merken het heft in eigen handen nemen.
Koop het rechtstreeks van degene die het maakt.... Waar is de tijd gebleven waarin merken zelf niet verkochten. Niet zelf verkochten om zo hun klanten een eerlijke(re) kans te kunnen geven. Klantloyaliteit, maar dan op retailniveau. Dit was wel in de tijd dat e-tail Nederland nog in opmars was en de concurrentie online niet zo moordend. Steeds meer merken gaan de markt nu zelf bedienen. Wat is jouw rol als (online) winkelier dan nog eigenlijk? Interessant onderwerp als je er zo eens over nadenkt…
Wanneer je een bepaalde status hebt verworven, kom je ermee weg om uitspraken te doen als: “koop rechtstreeks van degene die het maakt”. De overtreffende trap van online verkoop. Hiermee zet je de wederverkoop direct buitenspel. Zou je denken… Toch krijgt een merk als Dyson het voor elkaar om deze uitspraak te doen én alsnog door grote webshops te worden verkocht. Je zou toch denken dat je dan als wederverkoop op jouw beurt dit merk direct buitenspel zet? Het is een prachtig merk en ze maken mooie producten. En blijkbaar zijn de marges dus ook nog altijd goed genoeg om het merk niet de rug toe te keren.
"ALS JE ERVOOR KIEST OM JEZELF ALL-IN NAAR VOREN TE SCHUIVEN, ZORG DAN WEL DAT JE GEEN STEEKJES LAAT VALLEN."
Een van die webshops die Dyson producten verkoopt, is Coolblue. Het bedrijf dat alles doet voor een glimlach en waar service een van de speerpunten is. Alle lof voor (niet Almhof) maar Coolblue in deze! Een van de redenen om zelf te gaan verkopen, is om de beste service te kunnen verlenen; straks meer hierover. Echter onderscheidt Coolblue zich hier van de producent zelf. Waar Dyson de overall recensies online niet laat zien, men is zelfs vrij negatief in hun recensies (bron: Trustpilot), staat Coolblue hier juist om bekend. Er is dus toch een kans voor (r)etailers om een merk te blijven verkopen, ondanks het merk zelf je liever passeert. Strange world die online handel.
Voordat we bij het eindstation belanden, is het goed om even stil te staan bij waarom producenten online hun spullen aanbieden. Hier zijn meerdere redenen voor. Door zelf te gaan verkopen, heb je:
Met bovenstaande is helemaal niets mis en het is een logische keus voor producenten om deze stap te zetten. Naast de vele inzichten die je hierdoor krijgt, heb je ook meer financiële ruimte om je merk verder uit te bouwen. Zelf verkopen en ook wederverkopers hebben, is dus prima en allang geaccepteerd in retailland. Maar er is een nieuwe fase aangebroken.
Heb je de ambitie om een webshop te starten, dan is het dus nog steeds mogelijk om de “concurrentie” aan te gaan met de producent van het merk dat je verkoopt. Mits je je dus echt weet te onderscheiden met jouw winkelconcept. Maar wat als de producent het wederverkoopkanaal afsluit om ervoor te zorgen dat niemand de concurrentie met hun aangaat? Wat als de producent de regie verder in handen neemt door zelfs op websites als Bol en Amazon zijn producten te gaan verkopen? Dit is de 2.0 of eigenlijk 3.0 variant van online verkoop door producenten. Wanneer alle resources op de online verkoop worden gezet en duizenden euro’s worden gespendeerd aan online campagnes, dan wil je natuurlijk niet dat anderen ervandoor gaan met jouw efforts.
Bizar eigenlijk. Voorheen werden die duizenden euro’s in marketing gepompt om júíst bekendheid te genereren en je product zoveel mogelijk verkocht te zien worden door wederverkopers. Je werkte samen met derden om jouw dierbare merk zo goed mogelijk te etaleren. Zowel online als offline. Those were the days die ver achter ons liggen.
Tuurlijk zijn de tijden veranderd en is de wereld een stuk harder geworden. Maar we zijn nu wel echt in een nieuw etail tijdperk beland. Is het een trend of is het een hype? I don’t know. Ik ben niet de trotse eigenaar van een van deze merken. Ik hoef niet tientallen werknemers te betalen. Ik weet dus niet wat ik zelf zou doen in deze situatie. Wel weet ik dat de band tussen merk en klant nog altijd van essentieel belang is. Zowel online als offline. De Bricks & Clicks zoals dit zo mooi heet. Men zegt weleens dat de winkelstraat langzaam zal gaan verdwijnen. Echter zal de 2.0 of 3.0 variant op zijn beurt zorgen voor een sterk veranderend webshopland.
©2022 Creative Boys Club